اعتبار مآخذ فقهى و نقد نظریه انسداد

نویسنده: ،
مقاله نشریه: نقد و نظر » سال 1374 شماره 2
چکیده:
نوشته حاضر نقدى است‏بر مقاله کاربرد مآخذ فقهى، نوشته آقاى دکتر علیرضا فیض، که در شماره پیشین مجله نقد و نظر به چاپ رسیده بود. در آن مقاله آقاى فیض نظریه انسداد را تقویت کرده‏بودند.
این مقاله که با نگرش نظریه انفتاح به نگارش درآمده است، نظریه انسداد را بررسى قرار کرده است. نویسنده بر این باور است که دست ناپاک جعالان حدیث از نفوذ در احادیث معتبرى که فقها در فقه بدان تمسک مى‏جویند، به دور بوده است و انسدادى نمى‏تواند با چنگ زدن به مطالب ظنى و وهمى، مدعاى خود را به کرسى نشاند; بنابراین ظواهر قرآن و خبر واحد، حجتند و باب علمى همچنان بر فقها گشوده‏است.
از دیرزمان این بحث در میان اصولیان مطمح نظر بود که آیا در عصر غیبت که طریق به دست آوردن علم به احکام بر ما یقینا منسد و ناگشوده است مطلق ظن حجت است و یا اینکه تنها ظنون خاصى، چون اخبار آحاد و ظواهر کتاب، قابل اعتماد است؟ اغلب اصولیان بر این باورند و جمعى از آنان به حجیت مطلق ظن اعتقاد دارند که یکى از دلایل آن، دلیلى است معروف به دلیل‏انسداد.
از آن رو که عمده‏ترین مقدمات دلیل انسداد را انسداد باب علم و علمى تشکیل مى‏دهد، این نظریه به مسلک انسدادى شهرت یافته و در مقابل ،نظریه مشهور اصولیان به مسلک انفتاحى معروف شده است.
بحث و گفتگو بین انسدادیان و انفتاحیان از دیرزمان کم‏و بیش مطرح بود تا آنکه رشته بحث و سخن به دست میرزاى قمى مى‏رسد. او بیشتر از همه در باب انسداد غور کرده و بر حقانیت نظریه انسداد اصرار فراوان ورزیده است.

کاربرد مأخذ فقهی

نویسنده: علیرضا فیض ،
مقاله نشریه: نقد و نظر » سال 1373 شماره 1

بررسی و نقد اعتبار قاعده‌ی لطف

مقاله نشریه: نقد و نظر » سال 1401 شماره 105

اعتبار استصحاب استقبالی و کاربردهای فقهی آن

مقاله نشریه: جستارهای فقهی و اصولی » سال 1398 شماره 100

نقد فقهى ؛ بایدها و نبایدها

نویسنده: احمد مبلغی ،
مقاله نشریه: فقه » سال 1385 شماره 50

اعتبار رأی اکثریت در نظریه های جمهوری اسلامی

نویسنده: حسین رسولی ، استاد راهنما: داود فیرحی ، استاد مشاور 1: سیدمحمدتقی آل غفور ،
پایان‌نامه: باقرالعلوم(ع) - - [کارشناسی ارشد ناپیوسته]

نظریه اعتبار قانونی در گذار از شخصیت گرایی

کتاب: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی - 1395
دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم - 1397