چند اثر پیرایه‏زدا از فرهنگ دینى

نویسنده: ،
مقاله نشریه: حوزه » سال 1388 شماره 154-153
چکیده:
این مقاله به بررسى ده اثر مهم در زمینه نقد خرافه و خرافه‏گرایى مى‏پردازد.
 کتاب نخست کلثوم ننه یا (عقاید النساء) نوشته آقاجمال خوانسارى است که با زبان طنز و در پانزده باب، خرافات رایج در اواخر عصر صفوى را به نقد کشیده است.
 اثر بعدى التنزیه فى اعمال التشبیه، به قلم علاّمه سیدمحسن امین است. ایشان خرافات و تندرویهاى شمارى از شیعیان را درخصوص مراسم عزادارى در روز عاشورا، سبب زشت جلوه‏گر شدن چهره شیعه دانسته و یکایک آنها را با دلیل و سند رد کرده است.
 در ادامه، کتاب ابوهریره نوشته سیدعبدالحسین شرف‏الدین مورد بررسى قرار گرفته است. به عقیده شرف‏الدین، خیانتها و بدعتهاى ابوهریره در جعل احادیث، سبب خرافه پراکنیهاى بسیار و وارد کردن اسرائیلیات به حوزه دین و ضربه به سنت شده است. وى چهل حدیث از ابوهریره را که پاره‏اى از آنها از اسرائیلیات است، در این اثر بررسى مى‏کند.
 لؤلؤ و مرجان، نوشته میرزا حسین نورى اثر مورد بررسى بعدى است. این کتاب در دو بخش به اخلاص در عبادت و پرهیز از ریا، و نیز ارزش صدق و راست‏گویى مى‏پردازد. در این بخش، به شرح درباره دروغ بحث مى‏کند، اقسام دروغ را مى‏شمارد و از دروغهاى رایج در بین روضه خوانان و نقل وقایع عاشورا، سخن به میان مى‏آورد و از علماى دین مى‏خواهد که با این پدیده زشت و زیان‏بار مبارزه کنند و نگذارند دروغ به محافل حسینى و مرثیه سرایى و منبر راه یابد.
 و نیز در این مقاله اثرى از حاج سراج انصارى با عنوان شیعه چه مى‏گوید معرفى مى‏شود و ایرادات وى به خرافات و پاسخهایى که به روشنفکران دین ستیز آن روزگار مى‏دهد، فراروى اهل نظر و دغدغه‏مندان گذارده مى‏شود.
 اثر فخیم علامه امینى؛ الغدیر فى الکتاب والسنه والادب، که فهرستى بلند از خرافات غالیان و راویان دروغ‏پرداز در یازده جلد آن آمده، موضوع بعدى این مقاله است.
 در ادامه این مقاله، دو اثر از شهید مطهرى: 1. دفاع از سیزده و 2.کتاب حماسه حسینى، به بحث گذارده شده است که سراسر خبر از مبارزه ایشان با خرافه‏پراکنى حول معارف دینى و موضوع عاشورا مى‏دهد.
 کتاب مورد بحث بعدى، غلو، درآمدى بر افکار غالیان در دین، نام دارد که نوشته نعمت‏اللّه صالحى نجف‏آبادى است. نویسنده در دو بخش به مفهوم و گستره غلو، و عوامل غلو و راه‏هاى نفوذ غالیان پرداخته است.
 آخرین کتاب در این مجموعه الصحیح من سیره رسول الاعظم اثر جعفر مرتضى عاملى است. ایشان با ذکر نمونه‏هایى بسیار از خرافاتى که در باورهاى شیعه راه یافته است، مستنداً  به نقد و رد آنها مى‏پردازد.

برای این سند علمی فایلی وجود ندارد

اثر عناصر فرهنگ دینی بر زندان‌نامه‌ها

مقاله نشریه: فصلنامه مطالعات ادبی متون اسلامی » سال 1392 شماره 4

یک کویر، دو اقیانوس (گذری کوتاه به چند اثر از فاضلین نراقی)

مقاله نشریه: آینه پژوهش » سال 1381 شماره 73

ويرايش كتاب ( فرهنگ چند معنايي: روايتي ديگر از اسلام )

طرح پژوهشی: ويرايش » از تاریخ: 1397/03/21 تا تاریخ: 1397/03/21

چند کاستی و اشتباه در فرهنگ بزرگ سخن

نویسنده: شهاب رویانیان ،
مقاله نشریه: آینه پژوهش » سال 1401 شماره 194

شناسنامه اثر

مقاله نشریه: جستارهای فقهی و اصولی » سال 1396 شماره 3

شناسنامه اثر

مقاله نشریه: جستارهای فقهی و اصولی » سال 1395 شماره 2

شناسنامه اثر

مقاله نشریه: جستارهای فقهی و اصولی » سال 1396 شماره 1

شناسنامه اثر

مقاله نشریه: جستارهای فقهی و اصولی » سال 1395 شماره 4

شناسنامه اثر

مقاله نشریه: جستارهای فقهی و اصولی » سال 1396 شماره 4

توحید صدوق، از چند منظر

مقاله نشریه: آینه پژوهش » سال 1383 شماره 88
دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم - 1397