حکم خوردن جلبک: میان حلیّت و حرمت

مقاله نشریه: جستارهای فقهی و اصولی » سال 1401 شماره 2
کلیدواژه: جلبک ، حرمت ، حلیّت ، ضرر ، استخباث
چکیده:
امروزه در بسیاری از نقاط دنیا، جلبک به‌عنوان یک مکمل غذایی استفاده می‌شود. در نصوص شرعی و همین‌طور منابع فقهی، به حکم خوردن این گیاه دریایی اشاره‌ای نشده‌است. مراجع تقلید معاصر نیز در ارتباط با این مسئله بر دیدگاه واحدی توافق نکرده‌اند و برخی به حلیّت و برخی دیگر بر حرمت آن فتوا داده‌اند. دو انگارۀ اساسی در این اختلاف‌نظر نقش کلیدی ایفا می‌کند: نخست، انگارۀ ضرررسانی جلبک و دوم اعتقاد به استخباث آن. در راستای نقد این دو انگاره، در گام نخست با استناد به یافته‌های دقیق علمی، روشن می‌شود گرچه ممکن است گونه‌هایی از جلبک‌ها دارای مضراتی باشند، اما نوع این گیاه دریایی گونۀ گیاهی مضرّی محسوب نمی‌شود، بلکه اتفاقاً فواید بسیاری برای آن برشمرده‌اند. در گام دوم نیز علاوه‌بر به چالش کشیدن عنوان حرمت‌ساز بودنِ استخباث و نیز نقد تمسک به این عنوان به جهت ابهام در معنا و معیار آن، این نتیجه حاصل می‌گردد که گذشته از نبود ملازمه میان استخباث و حرمت، اساساً جلبک نمی‌‌تواند مصداقی برای خبائث قلمداد شود و نمی‌توان از این رهگذر به حرمت آن معتقد شد.

برای این سند علمی فایلی وجود ندارد

بازپژوهی نقش انگیزه و محتوادر حلیت و حرمت هنر

مقاله نشریه: الهیات هنر » سال 1394 تابستان 1394 شماره3

بازپژوهی نقش انگیزه و محتوادر حلیت و حرمت هنر

نویسنده: سیف الله صرامی ،
مقاله نشریه: الهیات هنر » شماره3

نقش انگیزه و محتوا در حلیت و حرمت هنر

کرسی و نشست: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی » مرکز همکاری‌های علمی و بین‌الملل » کرسی نقد - 1396

خوردن و آشامیدن

مقاله نشریه: مجله ره توشه » سال 1390 شماره 90 رمضان ج 2

طرح - زمین خوردن -

مقاله نشریه: سلام بچه‌ها » سال 1397 اردیبهشت 97

آداب غذا خوردن

مقاله نشریه: سلام بچه‌ها » سال 1400 شماره 302

خوردن و آشامیدن در قرآن

مقاله نشریه: پاسدار اسلام » سال 1389 شماره 180

حرمت گل

مقاله نشریه: پیام زن » سال 1392 شماره 263

حرمت خانواده

مقاله نشریه: پیام زن » سال 1379 شماره 106
دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم - 1397