راه‌نیافتن باورها و ارزش‌ها به حوزه کنش‌ها و هنجارها

نویسنده: ،
مقاله نشریه: نقد و نظر » سال 1375 شماره 6
چکیده:
1. در میان مکاتب و دیدگاههاى مختلفى که به تبیین و تحلیل تحولات اجتماعى و کنش‏هاى انسانى در جوامع بشرى پرداخته‏اند، همچون مارکسیسم، نخبه‏گرایى، کارکردگرایى، ساخت گرایى و... به نظر مى‏رسد دیدگاه فرهنگ‏گرا، دیدگاهى است که نسبت‏به دیگر نظریه‏هاى رقیب، تا حدى به مبانى اندیشه‏اسلامى نزدیک‏تر است.
بر اساس نظریه فرهنگ‏گرا (Culturalism Theory) ، کنش‏هاى فردى و جمعى افراد در جوامع مختلف، تحت تاثیر فرهنگ به عنوان کل پیچیده‏اى (Complex whole) از اعتقادات، باورها، ارزشها و آداب و رسوم موجود آن جامعه شکل مى‏گیرد. (1) از این دیدگاه، فرهنگ زیربناى تحولات اجتماعى و تعیین کننده راه زندگى انسانهاست و به زندگى آنان معنى و هدف مى‏بخشد.
ابونصر فارابى (259-339 ق) با تکیه بر همین دیدگاه، جامعه‏هاى انسانى را بر اساس فرهنگ و ارزشهاى غالب در آنها به شهرها (مدینه‏ها)ى فاضله و غیر فاضله تقسیم مى‏کند: «شهرى که قصد (ساکنینش) از اجتماع در آن، تعاون در چیزهایى است که آنها را به سعادت مى‏رساند در حقیقت مدینه فاضله است.» (2) مدینه‏غیر فاضله (جاهلیه) در اقسام خود به همان نسبتى که فرهنگ و خلقیات مردمانش رو به سقوط و تباهى مى‏رود، از مدینه‏فاضله فاصله مى‏گیرد. مدینه‏هاى کرامیه، جماعیه، تغلبیه، ضروریه، نزاله و... هر یک داراى فرهنگهایى از قبیل بزرگى جویى، آزادیخواهى (از هر قید و بندى)، اعتقاد به اصل «الحق لمن غلب‏»، اکتفا کردن به ضروریات مادى زندگى و... هستند (3) . هر چند برخى از پژوهشگران به فارابى نسبت داده‏اند که على‏رغم اعتقاد به تحول‏پذیرى ذاتى انسان، مدینه‏هاى غیرفاضله را قابل دگرگونى تکاملى ندانسته، به گونه‏اى که گویى آن روشها یا ثابت است و یا منجر به تباهى و فناى محض مى‏شود (4) ، باید گفت فارابى در «سیاست مدنیه‏» پدید آمدن مدینه‏فاضله از بطن مدینه‏هاى ضروریه و جماعیه را آسان‏تر و ممکن‏تر دانسته است (5) .

وجود و ارزش‌ها

مقاله نشریه: نقد و نظر » سال 1382 شماره 32-31

موانع پایبندی به هنجارها از نگاه قرآن کریم

مقاله نشریه: پژوهش های قرآنی » سال 1398 شماره 90

موانع پایبندی به هنجارها از نگاه قرآن کریم

مقاله نشریه: پژوهش های قرآنی » سال 1398 بهار 1398 شماره 1

جوان و باورها: خداشناسی

کتاب: بوستان کتاب - 1400

هنجارها و اصول حاكم بر دينداري صحيح

نویسنده: حجت الله آزاد ،
طرح پژوهشی: ماده 1 : پژوهش » از تاریخ: 1392/07/21 تا تاریخ: 1392/12/01

هنر، زن و باورها گزارش

نویسنده: منیژه آرمین ،
مقاله نشریه: پیام زن » سال 1381 شماره 125

اسلام‌گرایی (بازگشت به اسلام و التزام به اصول و ارزش‌ها) (بیست و سومین نشست)

کرسی و نشست: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی » پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی » نشست علمی - 1397

جوان و باورها: امامت و امامان

نویسنده: ابراهیم امینی ،
کتاب: بوستان کتاب - 1390
دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم - 1397