ذهنیتِ دوگانه ‌اندیش

مقاله نشریه: نقد و نظر » سال 1375 شماره 8-7
چکیده:
اندیشه عربى پذیرفته است که همواره در دوگانگى زندگى کند و جز از دریچه این دوگانگى فراگیر در آگاهى و خرد و کنش، خود را نبیند و درنیابد: دوگانگى نو و کهن، سنت و مدرنیسم، بنیادگرایى و روزآمدى، دینى و سکولار.... همه کوششهاى نظرى‏اى که به این بحران مى‏پردازند، یا بر یک سوى این تقابل تاکید مى‏کنند و سوى دیگر را به تغافل مى‏پوشانند و یا از ضرورت سازگارى میان دو سوى آن دم مى‏زنند. شمار اندکى از این پژوهشها به ژرفاى این تقابلهاى دوگانه نفوذ مى‏کنند و اسباب پنهانى را که در وراى آنها نهفته‏اند مى‏کاوند و منابع حیات و دوام آنها را جستجو مى‏کنند.
بدین ترتیب، اندیشه نظرى عربى در دهه‏هاى گذشته همواره این دوگانگى را به منزله واقعیتى ثابت و غیرطبیعى مفروض گرفته و خود در کار آفرینش و بازآفرینى مستمر آن، کوشیده است.
سبب این امر آن است که اگر نه همیشه، دست کم در پاره‏اى اوقات، روش پژوهش اندیشه و فرهنگ در جهان عرب، روشى رقابتى (ایدئولوژیک) است و بر پایه اثبات دیدگاه‏هاى معینى چون سنت‏گرایى و نوگرایى و دفاع از آنها در برابر دشمن پندارین مى‏ایستد و بندرت مى‏تواند از این اثباتها و ارزش داوریهاى برآمده از آن فراتر گذرد و به کشف قوانین این دوگانگى دست‏یابد، و یا آنها را بر مرکب تردید و پرسش بنشاند. جز با روش تحلیل تاریخى و رهیافت علمى که به مناقشه در راستى و ناراستى بر نهاده‏هاى مدرنیسم و بنیادگرایى نمى‏پردازد نمى‏توان از این رقابت‏برگذشت. این روش و رهیافت‏سرچشمه این دوگانگى را، هم در آگاهى و هم در واقعیت مى‏کاود و نیز کارکرد آن را در زندگى اجتماعى و سیاسى بررسى مى‏کند.

پیر پرنیان اندیش

نویسنده: مهدی فیروزیان ،
مقاله نشریه: آینه پژوهش » سال 1391 137-138

انسان؛ موجودی فرا اندیش

نویسنده: احمد ترابی ،
مقاله نشریه: پژوهش های قرآنی » سال 1377 15-16

انواع دوگانۀ حُسن ادب

مقاله نشریه: پاسدار اسلام » سال 1392 شماره 383

انواع دوگانه حسن ادب

مقاله نشریه: پاسدار اسلام » سال 1392 شماره 383

« نهاد دین و دوگانه مناسک ـ مصالح»؛

مقاله نشریه: حوزه » سال 1398 شماره 7

اوراق پریشان 7 در کنار «پیر پرنیان اندیش »

نویسنده: رضا ضیاء ،
مقاله نشریه: آینه پژوهش » سال 1396 شماره 166

اجتهاد و مسئله ساخت دوگانه قدرت در ایران

نویسنده: راضیه زارعی ،
مقاله نشریه: علوم سیاسی » سال 1393 شماره 66 - تابستان 93

روحانیت سیاسی و دوگانه در قدرت یا بر قدرت

مقاله نشریه: حوزه » سال 1397 شماره 2

رابطه نفس و بدن از دیدگاه ملاصدرا و دوگانه انگاری جوهری ـ وصفی فلسفه ذهن

دانشجو: محمود شکری ، استاد مشاور: حسن معلمی ، استاد راهنما: علیرضا قایمی نیا ،
پایان‌نامه: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام - دانشکده الهیات و معارف اسلامی - 1389 - [کارشناسی ارشد]
دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم - 1397