علم، عقل و عشق در مثنوى مولوى

مقاله نشریه: نقد و نظر » سال 1382 شماره 32-31
چکیده:
در مورد رابطه عقل و عشق از یک سو و دانش و عرفان از سوى دیگر, از زمان هاى دور مجادلات و گفت وگوهاى فراوانى میان حکیمان, عارفان و متکلمان رواج داشته است. در مکتب هاى جدید فلسفى در غرب نیز به گونه اى دیگر از این مقولات سخن رفته است. آن چه امروزه در مطالعات دین شناختى از رابطه عقل و ایمان مطرح است و گروهى با عنوان ایمان گروى یا فیدئیسم از ستیز یا ناهمخوانى عقل و ایمان دفاع مى کنند, از زمره مباحثى است که در این حوزه مى گنجد, در این میان, گاه دیدگاه عارفان مسلمان, به ویژه آراء مولوى, با اندیشه ایمان گروانى چون کیرکگور مقایسه مى گردد و ادعا مى شود که در عرفان اسلامى علم و عقل با عشق و ایمان ناسازگار دانسته شده است. این مقاله درصدد است که این مفاهیم را از دریچه مثنوى مورد مطالعه قرار دهد و نسبت آن ها را با یکدیگر در حد امکان باز گوید.
بى تردید, مولانا جلال الدین رومى یکى از عارفان بزرگ مسلمان و پرورش یافته مکتب تصوف است. او نه تنها گرایش هاى عرفانى پیش از خود را به خوبى مى شناخت, بلکه با آرا و عقاید فلاسفه, متکلمان و صاحبان آراى فقهى و تفسیرى نیز آشنایى داشت. انس او با آیات و احادیث نبوى و نیز آگاهى اش به تاریخ و حکایات اسلامى نیز به خوبى از مجموعه اشعار و اقوال او پیداست.1
با این همه و با آن که ارتباط مولوى با صدرالدین قونوى, شاگرد و شارح محى الدین بن عربى, مسلّم است و آشنایى او با آثار غزالى و دیگران جاى تردید نیست و نتیجه آنها را در لابه لاى اشعار مولانا نیز مى توان ردیابى کرد, ولى او پیرو و مقلد هیچ یک از مکتب هاى بزرگ عرفانى نبود و به راحتى او را در دسته بندى هاى رایج نمى توان گنجاند. وى عارفى شاعر و شاعرى شوریده حال بود که در اشعارش تنها حالات و یافته هاى خود را باز مى گفت و از تکرار گفته هاى دیگران سخت پرهیز مى کرد.

علم ، عقل و عشق در مثنوی مولوی

مقاله نشریه: نقد و نظر » سال 1382   (پياپي 32)، پاييز و زمستان 1382  شماره3-4

رویکرد اخلاقی مولوی به عقل و نفس در مثنوی(آموزه های اخلاقی در مثنوی معنوی)

نویسنده: علی بورونی ،
مقاله نشریه: اخلاق (مطالعات اخلاق کاربردی) » سال 1386 شماره 8

لمعان فقه در غزل حافظ و مثنوی مولوی

مقاله نشریه: فصلنامه مطالعات ادبی متون اسلامی » سال 1392 شماره 5

عقل و عشق در فرهنگ عاشورا

نویسنده: محمدعلی مبینی ،
مقاله نشریه: مجله ره توشه » سال 1394 شماره 135 محرم

علم ، عقل و دین

کتاب: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی - 1387

پانوشتی بر دفتر عقل و آیت عشق

مقاله نشریه: آینه پژوهش » سال 1382 شماره 82

قرآن در مثنوی

نویسنده: مسعود مهدوی ،
مقاله نشریه: پژوهش های قرآنی » سال 1374 شماره 2

عشق و عقل از دیدگاه ابن سینا و سهروردی

پایان‌نامه: باقرالعلوم(ع) - 1392 - [کارشناسی ارشد ناپیوسته]

وحى در نگاه مولوى

نویسنده: علی اصغر رجبی ،
مقاله نشریه: پژوهش های قرآنی » سال 1379 21-22
دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم - 1397